måndag 26 april 2010

Kladdig kladdkaka

Jag tycker det kan vara svårt att hitta kladdkaks recept på kladdig kladdkaka, och när man väl hittar något som säger sig funka så brukar det ändå inte riktigt bli som man vill.

Det här är min kusin Johannas kladdkaks recept och den blir precis som jag tycker att en kladdkaka bli, med lite hård yta och härligt smet-kladdig på insidan. Bättre kan det inte bli.

Johannas Kladdkaka

Ingredienser:
  • 200 g Mörk blockchoklad (kolla chokladhalten den ska vara hög)
  • 200 g Smör
  • 4 Ägg
  • 2 dl Socker
  • 1 tsk Bakpulver
  • 2 1/2 dl Vetemjöl
Gör så här:
Smält chokladen, enklaste sättet och som är skonsammast för chokladen är att smälta i microvågsugn 25 sekunder och sedan röra och sedan fortsätta på det sättet, en bra smält choklad ligger på 29 grader.
Smält smöret och låt svalna något, vispa äggen och sockret riktigt pösigt.
Blanda ihop den smälta chokladen och smöret med den pösiga ägg-socker massan.
Rör ihop vetemjölet med bakpulvret på en tallrik och sikta sedan ner det i smeten.
Rör om försiktigt med en slev eller visp.
Grädda i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. INTE en minut längre.
Servera med en klick lättvispad grädde.

fredag 23 april 2010

Blodpannkaka

Tänkte att jag skulle spinna vidare på det här med ärvda recept och barndoms minnen.
Det första jag tänker på på tal om positiva barndoms matminnen är blodpannkaka. Nu slår jag vad om att en del av er som läser det här och aldrig ätit blodpannkaka rynkar på näsan och får en lätt obehaglig känsla av ordet BLODPANNKAKA.

Men det var faktiskt bland det bästa jag visste som barn och minnen från när gammelfarmor "Fammi" stod i det stora köket hemma i mammas barndomshem och vispade blodpannkaksmet och gräddade för fullt. Till dem färdiga blodpannkakorna så åt alla utom jag lingonsylt, själv hade jag socker på mina. Till drack vi alltid mjölk direkt hämtad från en närliggande bondgård. Opastöriserad och helt felfri. Godare går inte att hitta. Det är alla regler och petighet som gör att charmen med småsakerna i livet förstörs. Mer sunt förnuft, blodpannkaka och opastöriserad mjölk till folket! Recept följer här nedan.

Blodpannkakor
Ingredienser:
  • 1/2 liter Grisblod (Fråga i charken, brukar gå att beställa om det inte finns)
  • 1 Ägg
  • 9 dl Mjölk
  • 1 dl Vatten
  • 4 dl Vetemjöl
  • 1 dl Rågmjöl
  • 1 1/2 tsk Salt
  • 1/2 krm Kryddpeppar
  • 1 tsk Socker
  • 1/2 msk Mejram
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienserna, med lite vätska i taget för att undvika klumpar.
Låt stå i några minuter. Stek en provpannkaka för att se om det behövs mer smaksättning.
Stek sedan som vanligt och servera med lingonsylt och ett glas mjölk till. Eller som jag när jag var liten med socker på.=)

torsdag 22 april 2010

Kroppkaks substitut

Precis ätit lite rester sen igår, gjorde en jätte god pasta med en sås bestående av bacon, purjolök, champinjoner, ramslöks och madelpesto, en skvätt vittvin och creme fraiche åkte i också.
Gott blev det och ibland får man ju ta vara på resterna.

Fick tanken på kroppkakor häromdagen och det är ju något som inte alla i min ålder har så bra koll på. Det är ju klassisk husmanskost men kan vara lite klurigt att få till om man inte har tid att koll på med tillverkning av kroppkakor en och en eller tid att koka dem styckvis.

Som barn älskade jag kroppkakor (Och gör fortfarande) och faster Elsa gjorde fantastiska kroppkakor, mamma som inte var någon van kroppkaks görare fick vid ett besök hos Gunvor i Hejde (En parant dam som var gift med min mormors bror) ett recept som är lite som en snabb variant på vanliga kroppkakor. Och det kom väl till användning.

Gunvor i Hejde´s kroppkaks låda.
Deg ingredienser:
  • 1,5 kg Potatis
  • 5 dl Vetemjöl
  • 1-1 1/2 tsk Salt
  • 3 Ägg
Fyllning ingredienser:
  • 300 g Rimmat fläsk
  • 2 Gula lökar
  • 2-3 krm Stött kryddpeppar
Gör så här:
Koka potatisen och pressa den. Låt svalna.
Fin hacka löken, skär fläsket i tärningar. Fräs tillsammans och krydda med kryddpeppar.
Blanda snabbt ihop potatis, vetemjöl, salt och ägg till en stadig deg.
Smöra en ungsfast form. Dela degen på hälften och bred ut ena delen i formen, sprid ut fyllningen och lägg sedan ut resten av degen så det täcker all fyllning.
Pensla med vatten och täck formen med folie ordentligt.
Grädda i 200 grader i cirka 40 minuter.



måndag 19 april 2010

Pepparkakshuset

Sitter här och små segar, ont i huvudet och seg i kroppen.
Jobbigt när vädret är så där tvetydigt med sol med kyliga vindar.
Man inbillar sig helt enkelt att det ska vara varmare än det är och det resulterar i att man får nackspärr av alla kalla vindar.. USCH!

Hittar iallafall lite bilder som jag nyss lagt upp. Som legat på mobilen, bland annat på mitt och älsklingens pepparkakshus som vi gjorde i julas. Myspys. När jag var liten åt jag och syrran alltid upp våra pepparkakshus efter jul, så blev det dock inte detta år.
Pepparkakshuset som fick stå fram till påsk var lite väl dammigt men istället för att slänga det ställde jag ut det i trädgården. hehe

Där fick det stå och "självdö" och bli uppätet av fåglarna. Ja det är tanken som räknas.

Hemma.. Äntligen!

Efter lite om och men är man iallafall hemma efter en snabbis i skolan. Gotlands bussbolag måste nog vara det allra sämsta på att planera och lägga upp tidtabeller.
Kan någon förklara varför man inte lägger busstabellerna så man kan matcha två bussar efter varandra, t.ex. Buss 1 går klockan 13:25 och är inne 14:15 då tycker man ju att Buss 2 rimligtvis kunde gå t.ex. 14:20 men nej nej nej då lägger man in flera bussar som går vid 14:05.. Jag missade min vidare gående buss med 2 minuter idag. jag var 20 meter ifrån den då min buss hemmåt åkte förbi min anslutande buss. Man tycker iallafall att den kunde gå samma tid som den andra ankommer och vänta in. Och nej det är inte bara en buss som går så på så knäppa tider, tyvärr, det är mer än väldigt vanligt.

Nu är jag hemma iallafall, man har ju en snäll mamma som skjutsade ikapp mig. Skönt att slippa vänta i drygt två timmar på nästa buss.
Blev lite smörgåstårta när jag kom hem som jag spontan skapade igår kväll. Lite terapi så där, hehe. Och god blev den också, med två röror en med leverpastej majonnäs, creme fraiche och pepparrot och en med viltmjukost, kaviar, majonnäs, creme fraiche och klippt gräslök. Jag tycker om när man dekorerar smörgåstårtor med något sött också så den här gången fick det söta bli ananas.=)

lördag 17 april 2010

Svullo och shopping dag

Hej hopp, idag har jag haft en riktig shopping och svullo dag.
Åkte först in till staden och kollade runt om man kunde hitta något, är i första hand ute efter en studentklänning och man vill ju framför allt se hur olika modeller sitter om man ska beställa från nätet. Tyvärr hittade jag ingenting som såg vidare ut, iallafall inte på mig men har haft några på nätet som jag varit riktigt sugen på så nu på kvällen har jag varit i shopping tagen och beställt hem tre klänningar och lite annat smått och gott, ska bli spännande att se om det passar, hoppas verkligen det. Älskar annars att shoppa på nätet, alltid så härligt att kolla igenom vad som finns och hemmifrån planera hur man ska matcha allt och hur bra det kommer sitta. Sen blir det inte alltid så bra som man tänkt sig men i några gånger blir det lyckat så man får ju se till dem. Beställde hem pizza allihop (mamma, jag och syrran) eller jag tog en kebabrulle från sunes elefant, hur smaskig som helst, dem gör verkligen en av sveriges bästa pizzor och kebaber. För övrigt är det dans på nedervåningen ikväll, ett J*vla liv men det får man absolut ta när man bor här, och ofta är det inte. Jag och syrran skippar dock styrdansen ikväll och lyssnar på blandad mysmusik. Riktigt trevligt. =)

torsdag 15 april 2010

Morgon med Malou

Haft en morgon med lite tittade på Malou von Sivers förmiddags program "Efter tio".
Oftast jätte intressant program att titta på för dem som råkar vara hemma av en eller annan anledning. Igår hade dem bland annat ett intressant inslag med styckmästare Håkan Fällman som berättade om hur man hittar det bästa köttet. Hans uppfattning var att dem allra flesta svenskar väljer helt fel och väljer det kött som ser magrast ut helt utan marmorerat insprängt fett. Vilket gör att köttet får en skosule konsistens. Tråkigt tråkigt. Torrt kött är ju bland det värsta i matväg som finns. Han har dessutom skrivit en bok om just kött som heter "Kött - välja, hantera, tillaga" Kanske en bok att inhandla antingen till sig själv eller som present till den sanne köttälskaren.Länkar till en intressant köttguide på Efter tios hemsida där Fredrik Andersson utsedd till "Sveriges köttkock 2009" tipsar om hur man ska tänka på köttmarknaden.
http://www.tv4.se/1.1587492/2010/04/08/har_hittar_du_basta_kottet

Och Håkan Fällmans hemsida där du kan läsa om hans bok och tankarna runt den:
http://www.fallmanskott.se/

Sol och Chili con Carne


Ser ut att bli fint väder idag igen, åtminstone är det sol nu. Skönt när våren börjar komma på riktigt. Vår och sommartiden är ju för mig den tid då jag oftast mår allra bäst, så känns verkligen jätte bra när det dessutom blir soligt. Datorn krånglade som bara den igår, eller snarare bredbandet som varit sånt i flera år..mer eller mindre... Så jag glömde helt bort att blogga när jag väl fick igång allting. Kokard ringde för någon dag sen och berättade att studentmössorna kommer i slutet av den här veckan och syrran har redan fått min, jätte spännande att snart få se hur den ser ut, syrrans var iallafall jätte fin och som hon beställt den, så min är förhoppningsvis det också. Har haft lite mardrömmar senaste månaderna om studenten och saker runt omkring det, som att jag går ut med halva betyg för att något blivit fel eller att min studentmössa eller balklänning skulle vara helt felsydda, lyckligtvis vet jag att balklänningen iallafall är okej för den är redan provad, inhandlad och älskad.=) Sedan blev det Chili con Carne igår, något jag bara spontan slängde ihop men oj så gott det var. Uppskattat även av resten av familjen det vill säga mamma och syrran.
Jag improvicerar rätt mycket när jag lagar mat men här nedanför så lägger jag ut recept som är "ungefär" som min chili con carne jag gjorde igår.

Chili con Carne
Ingredienser:
  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 800 g bönor t.ex kidneybönor (ungefär 2 burkar)
  • 500 g tomatkross
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 morötter
  • 1/2 tsk tabasco
  • 1/2 tsk paprika pulver
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm svart peppar
Gör så här:
Bryn löken i lite matfett i en gryta, bryn sedan köttfärsen tillsammans med löken, salta med förstånd. Häll över det vita vinet och sedan tomatkrosset och vattnet. Skala och riv morötterna och häll sedan ner dom i grytan. Smaksätt med kryddorna, tabascon, vitlöken och tomatpurén. Låt puttra på medelhög temperatur. Smaka av om det behövs någon mer smaksättning.
Servera med kokt ris och en creme fraiche klick, och gärna ett gott bröd.

tisdag 13 april 2010

Egen våffeldag


På våffeldagen för några veckor sedan så var jag i Stockholm. Och våfflor är ju aldrig fel, tänkte jag på väg hem till lägenheten som jag lånade men upptänkte till min förtvivlan att det inte fanns något våffeljärn. Så inga våfflor för mig på våffeldagen förutom det smak prov jag lyckades smussla åt mig inne på ICA. Idag så hade iallafall jag och mamma egen våffeldag. Oj så smaskigt. Båda var lite sega och vi hade ett helt paket med pulver våfflor så det fick det bli. Annars så funkar det ju alldeles utmärkt att göra egna. Här nedanför följer ett recept som är min farmors och hon har dessutom ägt en riktig våffelstuga uppe i fjällen, det ni. Riktigt smaskigt!

Farmor Britts våfflor
Ingredienser för cirka 12 st:
  • 4 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 150 gram margarin
  • 1 1/2 tsk hjorthornssalt
Gör så här:
Smält margarinet. Häll i mjöl och hjorthornssalt i en bunke, vispa i mjölken till det är klumpfritt. Vispa i vattnet och till sist det smälta margarinet. Låt stå en liten stund och grädda sen som vanligt i våffeljärn.

måndag 12 april 2010

Supergod äppelpaj


Testade fram ett jätte gott äppelpaj recept igår.
Och det måste jag bara dela med mig av.

Ingredienser:
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 550 g klyftade äpplen
  • 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Riv mandelmassan och blanda den med mjöl, smör och vaniljsocker.
Strö ut klyftade och skalade äpplen i en form. Strö över smuldegen.
Grädda pajen 15-20 min i 200 grader. Servera med vaniljglass.

Vårig torsk i ugn


Här är ett jätte gott och enkelt recept på torsk med lite vår/sommar touch.

Ingredienser:
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • ett torskblock eller torsksubstitut
  • gräslök
  • dill
  • smör
  • mjöl till redning
  • salt och peppar
Gör så här:
Smält en klick smör i en kastrull, botten red med lite mjöl.
Häll i det vita vinet, grädden och mjölken. Salta och peppra.
Låt koka upp och sjud sedan på svag värme i 10 min.
Klipp i dill och gräslök.
Lägg torskblocket i en ugnfast form och salta och peppra.
Häll såsen över fisken. Ställ in i ugnen cirka 30 min i 225 grader.
Servera med kokt potatis eller ris.

lördag 10 april 2010

Säg INTE sparris.. hm sa någon sparris? SMASK


Slö tittade lite på förkväll igår, inte det bästa programmet enligt mig men oj så sugen jag blev på sparris. Kocken som dem har där lagade massa olika typer av sparris och för er som inte vet det är sparris en av mina största svagheter. Sparris med MASSA smör. SMASK! I ettan på Hotell&Restaurang linjen hade jag och Josefin sparris till i princip allt vi gjorde, och jag har trots det aldrig tröttnat på det. Får sån vårkänsla bara jag tänker på det. Och nu har nästan all snö försvunnit, bara några få högar kvar med det får man väl ta. Fåglarna kvittrar och vårblommorna kommer mer och mer. Får försöka bortse från det sjukligt tråkiga vädret. Ser ändå fram emot varmare tider och på att den svenska sparrisen ska komma så man fullkomligt kan frossa i det.. SMASK!

tisdag 6 april 2010

Lugnet efter stormen

Då var påsken över - eller vad man nu ska kalla det.
Datorn jag vanligtvis sitter vid har blivit knäpp igen och det har varit fullt upp så jag har inte hunnit skriva något inlägg under hela påskhelgen.
Men det har varit trevligt och oj vad fort det går, sillinläggningen blev omtyckt
och jag passade även på att göra en nubberöra.. smaskens.
Recept följer här nedanför:

Nubberöra

Ingredienser:
  • 200g Matjessill
  • 2 Kokta ägg
  • 1/2 Rödlök
  • 40 g Rom (t.ex stenbits)
  • 1/2 dl Majonnäs
  • 1/2 dl Créme Fraiche
  • 1 msk Gräslök
  • 1 msk Dill
Gör så här:
Finhacka rödlöken, dem kokta äggen och skär matjessillen i små bitar.
Blanda sedan ner, majonnäsen, créme fraichen och finhackad gräslök och dill.
Rör till sist i romen. Klart!

Mammas Foccacia

Min mamma gör ett fantastiskt gott Foccacia som hon gjorde även denna påsk. Det måste man verkligen prova. Man kan även byta ut oliverna och fetan till något annat eller t.ex tillsätta soltorkade tomater vilket min mamma brukar göra ibland.

Ingredienser:
  • 50 g Jäst
  • 7 dl Ljummet vatten
  • 3 msk Olivolja
  • 2 tsk Salt
  • 1 tsk Honung
  • 1 dl Vetekli
  • cirka 12 dl Vetemjöl
  • någon msk Olivolja för smorning av långpanna och till pensling
  • 15 oliver
  • 1/2 paket fetaost cirka 100 g
  • 1 msk Flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, häll på det ljumna vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna.
Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa med bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ut degen på en smord lågpanna. Tryck ner delade oliver och fetaost i degen. Låt jäsa cirka 20 minuter. Pensla olivolja över degen och strö på flingsalt, grädda i cirka 25 minuter.


fredag 2 april 2010

Äppelsill

Efter att påskstädat och fått upp åtminstone någon liten påskkyckling så blev det sillinläggning, och för er som inte testat är det verkligen något jag rekommenderar. Det är inte alls svårt, här nedan följer en sillinläggning som jag personligen tycker är en av dem godaste med fräsch och lite syrlig smak. Den blir dessutom vacker att titta på. Verkligen att rekommendera.


Äppelsill
Ingredienser:
  • 1 dl Ättikssprit 12%
  • 2 dl Socker
  • 3 dl Vatten
  • 4 urvattnade sillfiléer
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 dl strimlad purjolök (den gröna delen)
  • 2 syrliga äpplen, t.ex Ingrid Marie (OBS äpplena ska INTE skalas)
Så här gör du:
Koka ihop ättikssprit, socker och vatten med kryddorna tills sockret har löst sig. Låt svalna.
Skär under tiden sillfiléerna i lagom stora bitar på diagonalen. Skiva äpplena tunt - utan att skala dem och strimla även purjolöken. Varva sill, äpple och purjolök i en glasburk och slå därefter över lagen. Låt stå i minst 5 timmar.

torsdag 1 april 2010

Pölsa en utdöende företeelse?

Äldre svensk husmanskost håller på att dö ut. Varför? Pölsa till exempel har jag barndoms minnen av, och dem är faktiskt inte alls så dåliga tvärtom, men till skillnad från många som inte gillar den maträtten så fick jag äta det på mina villkor och blev inte i tvingad det, sen så kan jag medge att det förmodligen var riktigt bra tillagat. Dem allra flesta har ju något dåligt förhållande till någon maträtt och det grundar sig ofta i barndoms upplevelser, upplevelser som sätter sig kvar. Det kan ha varit mattanten som tvingade en att äta upp allt tills man nära på kräktes, det kan ha varit dåligt tillagad mat. Endel av den äldre svenska husmanskosten ser dessutom inte jätte färggrann ut, den ser ofta grå och tråkig ut, sen har jag en känsla av att vi svenskar är väldigt rädda för inälvsmat, en lite rolig anekdot är när vi förra året var på Mallorca två veckor med klassen skulle äta tapas, min grupp beställde in lite olika rätter och alla provsmakade, det var inget som smakade direkt illa men så var det någon som insåg att grytan men dem vita svampiga bitarna faktiskt var komage och helt plötsligt så var det ingen som ville smaka.Trots att det inte smakade illa.

Åter till pölsan, som jag återupptäkt har jag faktiskt ett recept på och det är faktiskt grundad på vanlig köttfärs, tycker absolut att fler borde testa det, framför allt om man är rädd för att använda sig av inälvor. Kan ju vara en början till att testa den äldre svenska maten och det är riktigt roligt att testa. Recept följer här nedanför.
Ingredienser:
  • 500 gram köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1-2 msk smör eller margarin (jag gillar smör)
  • 1 1/4 dl korngryn
  • 2 köttbuljong tärnngar
  • ca. 7 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 3 krm kryddpeppar

Gör så här:

Skala löken och hacka den ganska fint. Bryn sedan färs och lök i margarin i en stekgryta tills det börjar ta färg. Tillsätt sköljda korngryn och drygt 5 dl av vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt det mesta av kryddorna och saltet och låt puttra på svag värme. Rör emellanåt så att det inte fastnar i botten och tillsätt mer vatten vid behov. Låt småputtra ca 1 timme eller tills korngrynen är klara. Smaka av om det behövs mer kryddning.Servera med kokt potatis, rödbetor och eventuellt ett stekt ägg till.

Skärtorsdag


Jaha då var det skärtorsdag, inte så värst påskigt här hemma. Men det är väl planen idag, åtminstone börja med att städa ut julen, för julen varar än till påska? eh.. Ja, jag har inte tagit bort tomtarna, pepparkakshuset eller julstjärnan än, dock har mamma fått dispens att plocka bort det mesta i resten av huset förutom mitt rum.. hehe Men nu ska det blir ändring, ut med julen, in med påsken och förhoppningsvis blir det en sill inläggning i eftermiddag, äppelsill hade jag tänkt mig, MUMS!