fredag 23 april 2010

Blodpannkaka

Tänkte att jag skulle spinna vidare på det här med ärvda recept och barndoms minnen.
Det första jag tänker på på tal om positiva barndoms matminnen är blodpannkaka. Nu slår jag vad om att en del av er som läser det här och aldrig ätit blodpannkaka rynkar på näsan och får en lätt obehaglig känsla av ordet BLODPANNKAKA.

Men det var faktiskt bland det bästa jag visste som barn och minnen från när gammelfarmor "Fammi" stod i det stora köket hemma i mammas barndomshem och vispade blodpannkaksmet och gräddade för fullt. Till dem färdiga blodpannkakorna så åt alla utom jag lingonsylt, själv hade jag socker på mina. Till drack vi alltid mjölk direkt hämtad från en närliggande bondgård. Opastöriserad och helt felfri. Godare går inte att hitta. Det är alla regler och petighet som gör att charmen med småsakerna i livet förstörs. Mer sunt förnuft, blodpannkaka och opastöriserad mjölk till folket! Recept följer här nedan.

Blodpannkakor
Ingredienser:
  • 1/2 liter Grisblod (Fråga i charken, brukar gå att beställa om det inte finns)
  • 1 Ägg
  • 9 dl Mjölk
  • 1 dl Vatten
  • 4 dl Vetemjöl
  • 1 dl Rågmjöl
  • 1 1/2 tsk Salt
  • 1/2 krm Kryddpeppar
  • 1 tsk Socker
  • 1/2 msk Mejram
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienserna, med lite vätska i taget för att undvika klumpar.
Låt stå i några minuter. Stek en provpannkaka för att se om det behövs mer smaksättning.
Stek sedan som vanligt och servera med lingonsylt och ett glas mjölk till. Eller som jag när jag var liten med socker på.=)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar