Äldre svensk husmanskost håller på att dö ut. Varför? Pölsa till exempel har jag barndoms minnen av, och dem är faktiskt inte alls så dåliga tvärtom, men till skillnad från många som inte gillar den maträtten så fick jag äta det på mina villkor och blev inte i tvingad det, sen så kan jag medge att det förmodligen var riktigt bra tillagat. Dem allra flesta har ju något dåligt förhållande till någon maträtt och det grundar sig ofta i barndoms upplevelser, upplevelser som sätter sig kvar. Det kan ha varit mattanten som tvingade en att äta upp allt tills man nära på kräktes, det kan ha varit dåligt tillagad mat. Endel av den äldre svenska husmanskosten ser dessutom inte jätte färggrann ut, den ser ofta grå och tråkig ut, sen har jag en känsla av att vi svenskar är väldigt rädda för inälvsmat, en lite rolig anekdot är när vi förra året var på Mallorca två veckor med klassen skulle äta tapas, min grupp beställde in lite olika rätter och alla provsmakade, det var inget som smakade direkt illa men så var det någon som insåg att grytan men dem vita svampiga bitarna faktiskt var komage och helt plötsligt så var det ingen som ville smaka.Trots att det inte smakade illa.

Åter till pölsan, som jag återupptäkt har jag faktiskt ett recept på och det är faktiskt grundad på vanlig köttfärs, tycker absolut att fler borde testa det, framför allt om man är rädd för att använda sig av inälvor. Kan ju vara en början till att testa den äldre svenska maten och det är riktigt roligt att testa. Recept följer här nedanför.
Ingredienser:
- 500 gram köttfärs
- 1 gul lök
- 1-2 msk smör eller margarin (jag gillar smör)
- 1 1/4 dl korngryn
- 2 köttbuljong tärnngar
- ca. 7 dl vatten
- 1 tsk salt
- 3 krm svartpeppar
- 3 krm kryddpeppar
Gör så här:
Skala löken och hacka den ganska fint. Bryn sedan färs och lök i margarin i en stekgryta tills det börjar ta färg. Tillsätt sköljda korngryn och drygt 5 dl av vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt det mesta av kryddorna och saltet och låt puttra på svag värme. Rör emellanåt så att det inte fastnar i botten och tillsätt mer vatten vid behov. Låt småputtra ca 1 timme eller tills korngrynen är klara. Smaka av om det behövs mer kryddning.Servera med kokt potatis, rödbetor och eventuellt ett stekt ägg till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar