Gott blev det och ibland får man ju ta vara på resterna.
Fick tanken på kroppkakor häromdagen och det är ju något som inte alla i min ålder har så bra koll på. Det är ju klassisk husmanskost men kan vara lite klurigt att få till om man inte har tid att koll på med tillverkning av kroppkakor en och en eller tid att koka dem styckvis.
Som barn älskade jag kroppkakor (Och gör fortfarande) och faster Elsa gjorde fantastiska kroppkakor, mamma som inte var någon van kroppkaks görare fick vid ett besök hos Gunvor i Hejde (En parant dam som var gift med min mormors bror) ett recept som är lite som en snabb variant på vanliga kroppkakor. Och det kom väl till användning.
Gunvor i Hejde´s kroppkaks låda.
Deg ingredienser:
Koka potatisen och pressa den. Låt svalna.
Fin hacka löken, skär fläsket i tärningar. Fräs tillsammans och krydda med kryddpeppar.
Blanda snabbt ihop potatis, vetemjöl, salt och ägg till en stadig deg.
Smöra en ungsfast form. Dela degen på hälften och bred ut ena delen i formen, sprid ut fyllningen och lägg sedan ut resten av degen så det täcker all fyllning.
Pensla med vatten och täck formen med folie ordentligt.
Grädda i 200 grader i cirka 40 minuter.
- 1,5 kg Potatis
- 5 dl Vetemjöl
- 1-1 1/2 tsk Salt
- 3 Ägg
- 300 g Rimmat fläsk
- 2 Gula lökar
- 2-3 krm Stött kryddpeppar
Koka potatisen och pressa den. Låt svalna.
Fin hacka löken, skär fläsket i tärningar. Fräs tillsammans och krydda med kryddpeppar.
Blanda snabbt ihop potatis, vetemjöl, salt och ägg till en stadig deg.
Smöra en ungsfast form. Dela degen på hälften och bred ut ena delen i formen, sprid ut fyllningen och lägg sedan ut resten av degen så det täcker all fyllning.
Pensla med vatten och täck formen med folie ordentligt.
Grädda i 200 grader i cirka 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar